Çisem Özkurt (viool 1)
Ángela Moya (viool 2)
Kardelen Buruk (altviool)
Cèlia Torres (cello)

Het in Nederland gevestigde ensemble Eudora Quartet bestaat uit vier jonge strijkers uit Turkije en Spanje. Het vreemde jaar 2020 bracht hen samen om door middel van muziek te vechten voor gendergelijkheid, met behulp van hun visie over het repertoire voor strijkkwartet.

Tijdens de muziekgeschiedenis zijn vrouwelijke componisten gedegradeerd naar een secundaire positie binnen de samenleving. Ook als we hun hoge muzikale opleiding in acht nemen, was hun activiteit meestal verbonden met een mannelijke artiest. Heel vaak werkten ze specifiek voor de grote namen, deden ze belangrijke taken binnen de carrière van een vader, een broer of een echtgenoot, terwijl die mannelijke kunstenaars alle publieke verdiensten op zich namen.

Deze vrouwen zaten altijd achter het doek, en in veel gevallen werden hun fantastische muzikale vaardigheden zelfs nog meer onderschat of genegeerd als ze eenmaal getrouwd waren.

Het Eudora Quartet wil het werk van sommige van die vrouwen plaatsen waar ze het verdienen: op het podium. Het publiek van onze generatie moet naar deze prachtige kunstwerken luisteren om de ongelijke behandeling van het vrouwelijk geslacht in de kunsten niet voor te zetten.